Miękka duszona pierś z kurczaka w aromatycznym sosie z marchewką, porem i koperkiem.
Umyte mięso pokrój w plasterki, oprósz delikatnie pieprzem i solą. Obtocz w mące i smaż powoli na rozgrzanym maśle, około 3 minuty na jedna stronę. Obsmażone mięso przełóż na osobny talerz.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywa na tą samą patelnię i podduś przez około 3 minuty cały czas mieszając (do momentu, gdy por się zeszkli).
Wlej rosół i dodaj mięso. Mieszaj często, bo mięso może przywierać do patelni.
Dodaj posiekany koperek i duś na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut.
Na koniec dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej komponuje się z młodymi ziemniakami.
Składniki
Przygotowanie
Umyte mięso pokrój w plasterki, oprósz delikatnie pieprzem i solą. Obtocz w mące i smaż powoli na rozgrzanym maśle, około 3 minuty na jedna stronę. Obsmażone mięso przełóż na osobny talerz.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywa na tą samą patelnię i podduś przez około 3 minuty cały czas mieszając (do momentu, gdy por się zeszkli).
Wlej rosół i dodaj mięso. Mieszaj często, bo mięso może przywierać do patelni.
Dodaj posiekany koperek i duś na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut.
Na koniec dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej komponuje się z młodymi ziemniakami.
Bardzo dobry sposób na niejadka 😀 Pozdrawiamy, Maja, Zuzia i Oliwia:)))
dobry przepis
Bardzo smaczny sos, niejadek wciągnął talerz obiadu jak nigdy… rewelacja!