Puszyste placuszki z kaszą manną i bananem są ciekawą propozycją śniadaniową. Możesz dodać suszoną morelę lub śliwkę do środka albo podawać z ulubionym, domowym dżemem.
Kaszę zalej mlekiem i odstaw na około 2 minuty, żeby napęczniała.
Przemieszaj- powinna być z niej gęsta masa, jeśli jest sypka nadal- dodaj jeszcze odrobinę mleka.
Banana rozgnieć widelcem w misce.
Dodaj namoczoną w mleku kaszę, żółtka i syrop klonowy lub cukier waniliowy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj ubite białka do masy na placuszki i delikatnie wymieszaj.
Na samym końcu możesz dodać pokrojone w kostkę suszone owoce i lekko wymieszać.
Smaż na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
* 1 szklanka to około 250ml
Składniki
Przygotowanie
Kaszę zalej mlekiem i odstaw na około 2 minuty, żeby napęczniała.
Przemieszaj- powinna być z niej gęsta masa, jeśli jest sypka nadal- dodaj jeszcze odrobinę mleka.
Banana rozgnieć widelcem w misce.
Dodaj namoczoną w mleku kaszę, żółtka i syrop klonowy lub cukier waniliowy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj ubite białka do masy na placuszki i delikatnie wymieszaj.
Na samym końcu możesz dodać pokrojone w kostkę suszone owoce i lekko wymieszać.
Smaż na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Mniam!!! Są super smaczne, cieszę się że wypróbowałam, fantastyczny przepis!