Aromatyczna, duszona pierś z indyka z suszonymi pomidorami i cebulką. Najlepiej smakuje ze świeżą fasolką szparagową i młodymi ziemniakami.
Pierś po umyciu pokrój na plastry, rozłóż na desce lub talerzu. Z obu stron oprósz solą, papryką, majerankiem, pieprzem ziołowym i czosnkiem.
Przygotuj dużą głęboką patelnię i rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego.
Obsmaż plastry indyka na maśle z obu stron.
Następnie dorzuć cebulę pokrojoną w piórka, chwilkę ją przysmaż, około 2 minuty.
Dolej szklankę wody (tak, aby mięso mogło się dusić i było prawie przykryte płynem). Dorzuć listki laurowe. Duś na wolnym ogniu około 30 minut.
Następnie dorzuć pokrojone suszone pomidory i duś dalej jeszcze około 15 minut.
W wersji dla dorosłych w momencie dodawania liści laurowych można dodać pół szklanki białego wina. Wtedy danie nabiera jeszcze lepszego aromatu.
Składniki
Przygotowanie
Pierś po umyciu pokrój na plastry, rozłóż na desce lub talerzu. Z obu stron oprósz solą, papryką, majerankiem, pieprzem ziołowym i czosnkiem.
Przygotuj dużą głęboką patelnię i rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego.
Obsmaż plastry indyka na maśle z obu stron.
Następnie dorzuć cebulę pokrojoną w piórka, chwilkę ją przysmaż, około 2 minuty.
Dolej szklankę wody (tak, aby mięso mogło się dusić i było prawie przykryte płynem). Dorzuć listki laurowe. Duś na wolnym ogniu około 30 minut.
Następnie dorzuć pokrojone suszone pomidory i duś dalej jeszcze około 15 minut.
W wersji dla dorosłych w momencie dodawania liści laurowych można dodać pół szklanki białego wina. Wtedy danie nabiera jeszcze lepszego aromatu.
Pełnia umami, w sam raz dla mnie, lecę na zakupy a potem zabieram się do roboty!
Czy ryż brązowy i surówka z marchwi do tego pasują?
Kocham <3 <3 <3! To mój ulubiony obiad, zdetronizował nawet carbonarę!
Bardzo mi miło:)