Pierś z indyka z cebulą i suszonymi pomidorami

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŚredni

Aromatyczna, duszona pierś z indyka z suszonymi pomidorami i cebulką. Najlepiej smakuje ze świeżą fasolką szparagową i młodymi ziemniakami.

Porcje 6 Porcji
Razem1 h 30 min

 1 kg filetu z piersi indyka
 2 cebule
 ½ słoika suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy (u mnie cały słoik ma 270g, a po odsączeniu 150g)
 czosnek granulowany
 słodka papryka w proszku
 pieprz ziołowy
 majeranek
 3 listki liścia laurowego
 masło klarowane do smażenia
 sól

1

Pierś po umyciu pokrój na plastry, rozłóż na desce lub talerzu. Z obu stron oprósz solą, papryką, majerankiem, pieprzem ziołowym i czosnkiem.

2

Przygotuj dużą głęboką patelnię i rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego.

3

Obsmaż plastry indyka na maśle z obu stron.

4

Następnie dorzuć cebulę pokrojoną w piórka, chwilkę ją przysmaż, około 2 minuty.

5

Dolej szklankę wody (tak, aby mięso mogło się dusić i było prawie przykryte płynem). Dorzuć listki laurowe. Duś na wolnym ogniu około 30 minut.

6

Następnie dorzuć pokrojone suszone pomidory i duś dalej jeszcze około 15 minut.

W wersji dla dorosłych w momencie dodawania liści laurowych można dodać pół szklanki białego wina. Wtedy danie nabiera jeszcze lepszego aromatu.

Składniki

 1 kg filetu z piersi indyka
 2 cebule
 ½ słoika suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy (u mnie cały słoik ma 270g, a po odsączeniu 150g)
 czosnek granulowany
 słodka papryka w proszku
 pieprz ziołowy
 majeranek
 3 listki liścia laurowego
 masło klarowane do smażenia
 sól

Przygotowanie

1

Pierś po umyciu pokrój na plastry, rozłóż na desce lub talerzu. Z obu stron oprósz solą, papryką, majerankiem, pieprzem ziołowym i czosnkiem.

2

Przygotuj dużą głęboką patelnię i rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego.

3

Obsmaż plastry indyka na maśle z obu stron.

4

Następnie dorzuć cebulę pokrojoną w piórka, chwilkę ją przysmaż, około 2 minuty.

5

Dolej szklankę wody (tak, aby mięso mogło się dusić i było prawie przykryte płynem). Dorzuć listki laurowe. Duś na wolnym ogniu około 30 minut.

6

Następnie dorzuć pokrojone suszone pomidory i duś dalej jeszcze około 15 minut.

W wersji dla dorosłych w momencie dodawania liści laurowych można dodać pół szklanki białego wina. Wtedy danie nabiera jeszcze lepszego aromatu.

Pierś z indyka z cebulą i suszonymi pomidorami
(Odwiedzono 2 098 razy, 4 wizyt dziś)

4 Komentarze

  1. Ewa 5 czerwca 2021 at 10:59

    Pełnia umami, w sam raz dla mnie, lecę na zakupy a potem zabieram się do roboty!

    Odpowiedz
  2. Agnieszka 31 sierpnia 2021 at 16:58

    Czy ryż brązowy i surówka z marchwi do tego pasują?

    Odpowiedz
  3. Basia Jurewicz 1 września 2021 at 11:58

    Kocham <3 <3 <3! To mój ulubiony obiad, zdetronizował nawet carbonarę!

    Odpowiedz
    1. Matka 4 września 2021 at 21:09

      Bardzo mi miło:)

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *