Żytnie ciasteczka

AutorMatkaKategoriaDeserPoziom trudnościŁatwy

To jest jeden z moich ulubionych szybkich przepisów. Szybkie, proste w przygotowaniu i pyszne na podwieczorek. W sam raz do małej rączki. Mąka żytnia, masło i zdrowsza wersja białego cukru. Idealne również dla osób źle tolerujących pszenicę- ze względu na jej brak 🙂

Porcje 30 Porcji
Razem30 min

 160 g mąki żytniej
 100 g zimnego masła
 70 g cukru kokosowego lub brązowego
 1 jajko
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 opcjonalnie łyżka syropu klonowego

1

Mąkę wsyp do miski, masło posiekaj na plasterki i dorzuć do mąki.

2

Wbij jajko, dodaj resztę składników.

3

Zagnieć ciasto i na blaszce na papierze do pieczenia formuj kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Rozgnieć lekko ręką albo widelcem.

4

Piecz na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Pozostaw do przestygnięcia (gorące się gorzej odklejają).

Składniki

 160 g mąki żytniej
 100 g zimnego masła
 70 g cukru kokosowego lub brązowego
 1 jajko
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 opcjonalnie łyżka syropu klonowego

Przygotowanie

1

Mąkę wsyp do miski, masło posiekaj na plasterki i dorzuć do mąki.

2

Wbij jajko, dodaj resztę składników.

3

Zagnieć ciasto i na blaszce na papierze do pieczenia formuj kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Rozgnieć lekko ręką albo widelcem.

4

Piecz na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Pozostaw do przestygnięcia (gorące się gorzej odklejają).

Żytnie ciasteczka
(Odwiedzono 431 razy, 1 wizyt dziś)

3 Komentarze

  1. wiola 1 maja 2021 at 12:41

    o kurczę, ekstra wyglądają

  2. Zuza 11 czerwca 2021 at 10:09

    Pyszka! Zabieramy je z córką na wycieczki rowerowe, są idealne

  3. Klaudia B 21 sierpnia 2021 at 15:15

    Przymierzałam się wiele razy, aż w końcu uległam pokusie 😀 Warto!! 🙂