Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz placuszki z gotowanego kalafiora.
½ dużego kalafiora
1 jajko
1 mała cebula
1 garść świeżego koperku
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 łyżki kaszy mannej
3 szczypty czarnego pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki soli
olej do smażenia
1
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany, ale nie rozgotowany.
2
Odcedź dokładnie z wody i lekko zblenduj.
3
Dodaj startą na tarce cebulę, kaszę, mąkę, posiekany koperek, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
4
Smaż na wolnym ogniu na oleju, z obu stron na złoty kolor.
Składniki
½ dużego kalafiora
1 jajko
1 mała cebula
1 garść świeżego koperku
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 łyżki kaszy mannej
3 szczypty czarnego pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki soli
olej do smażenia
Przygotowanie
1
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany, ale nie rozgotowany.
2
Odcedź dokładnie z wody i lekko zblenduj.
3
Dodaj startą na tarce cebulę, kaszę, mąkę, posiekany koperek, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
4
Smaż na wolnym ogniu na oleju, z obu stron na złoty kolor.
(Odwiedzono 220 razy, 1 wizyt dziś)
bardzo smaczne 🙂
Nie wiedziałam, że z kalafiora można zrobić placki O.o Koniecznie muszę spróbować!