Sernikobrownie z malinami

AutorMatkaKategoriaDeserPoziom trudnościŚredni

Jedno z moich ulubionych szybkich ciast 🙂 Idealne połączenie sernika i brownie przełamane smakiem malin. Szybkie i proste ciasto na deser lub wizytę gości.

Porcje 15 Porcji
Razem1 h 30 min

 200 g gorzkiej czekolady (używam 70% Lindt) lub pół na pół deserowej i mlecznej
 200 g masła
 400 g cukru pudru (można dać mniej)
 5 jajek
 100 g mąki pszennej
 500 g sera kremowego (zmielonego twarogu tłustego). Najlepiej kupić twaróg tłusty i go zblendowac. Można użyć gotowego zmielonego sera na sernik ale nie polecam tego rozwiązania- większość z nich ma dużo serwatki w sobie i są rzadsze.
 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 200 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone)

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 170 stopni.
Blaszkę 20×30 cm wyłóż papierem.

2

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź.

3

Masło i 250 g cukru pudru zmiksuj na gładką masę.

4

Następnie dodaj 3 jajka – wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.

5

Wlej roztopioną czekoladę, dalej miksuj. Następnie dodaj mąkę.
3/4 mikstury przełóż do blaszki.

6

W drugiej misce utrzyj ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję.

7

Wylej masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłóż resztę masy czekoladowej i ułóż owoce.

8

Piecz 45-60 minut (ja piekę 1 h). Studź w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Składniki

 200 g gorzkiej czekolady (używam 70% Lindt) lub pół na pół deserowej i mlecznej
 200 g masła
 400 g cukru pudru (można dać mniej)
 5 jajek
 100 g mąki pszennej
 500 g sera kremowego (zmielonego twarogu tłustego). Najlepiej kupić twaróg tłusty i go zblendowac. Można użyć gotowego zmielonego sera na sernik ale nie polecam tego rozwiązania- większość z nich ma dużo serwatki w sobie i są rzadsze.
 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 200 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 170 stopni.
Blaszkę 20×30 cm wyłóż papierem.

2

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź.

3

Masło i 250 g cukru pudru zmiksuj na gładką masę.

4

Następnie dodaj 3 jajka – wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.

5

Wlej roztopioną czekoladę, dalej miksuj. Następnie dodaj mąkę.
3/4 mikstury przełóż do blaszki.

6

W drugiej misce utrzyj ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję.

7

Wylej masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłóż resztę masy czekoladowej i ułóż owoce.

8

Piecz 45-60 minut (ja piekę 1 h). Studź w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Sernikobrownie z malinami
(Odwiedzono 184 razy, 1 wizyt dziś)

2 Komentarze

  1. Justyna 18 kwietnia 2021 at 12:29

    To zdecydowanie najlepszy przepis na sernikobrownie, udało się wyśmienicie

    Odpowiedz
  2. bassssia 2 maja 2021 at 09:12

    najlepsze sernikobrownie jakie jadłam!!! omg niebo w gębie

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *