Racuchy na maślance z jabłkiem

AutorMatkaKategoriaKolacjaPoziom trudnościŁatwy

Niektórzy nie lubią tradycyjnych racuchów drożdżowych, bo są dość ciężkie i ze względu na drożdże dłużej je się robi. Przedstawiam dziś alternatywę- racuchy na maślance z jabłkiem, nasz numer jeden w kategorii placuszków 🙂

Porcje 4 Porcji
Razem30 min

 2 jabłka Jonagold
 1 szklanka* mąki pszennej
 1 szklanka* maślanki naturalnej
 2 jajka
 1 łyżka cukru
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 masło klarowane

1

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, maślankę, cukier, cynamon, sodę i dokładnie wymieszaj.

2

Na koniec wkrój plasterki jabłka i wymieszaj.

3

Nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym i smaż na wolnym ogniu na złoty kolor.

* 1 szklanka to około 250ml

Składniki

 2 jabłka Jonagold
 1 szklanka* mąki pszennej
 1 szklanka* maślanki naturalnej
 2 jajka
 1 łyżka cukru
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 masło klarowane

Przygotowanie

1

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, maślankę, cukier, cynamon, sodę i dokładnie wymieszaj.

2

Na koniec wkrój plasterki jabłka i wymieszaj.

3

Nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym i smaż na wolnym ogniu na złoty kolor.

Racuchy na maślance z jabłkiem
(Odwiedzono 912 razy, 1 wizyt dziś)

4 Komentarze

  1. Karola 2 stycznia 2021 at 20:20

    Doskonały pomysł na kolację dla dzieciaków!!! Bardzo smaczne racuszki, chce się jeść i jeść:)

  2. wrocławianka 3 stycznia 2021 at 19:19

    Przepyszne!!!

  3. skrzat 19 lutego 2021 at 09:56

    ojjj pychotka!!! Trudno przestać jeść 😀

  4. yulia 3 maja 2021 at 08:58

    super śniadanie dla maluchów, dziękujemy