Niektórzy nie lubią tradycyjnych racuchów drożdżowych, bo są dość ciężkie i ze względu na drożdże dłużej je się robi. Przedstawiam dziś alternatywę- racuchy na maślance z jabłkiem, nasz numer jeden w kategorii placuszków 🙂
2 jabłka Jonagold
1 szklanka* mąki pszennej
1 szklanka* maślanki naturalnej
2 jajka
1 łyżka cukru
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
masło klarowane
1
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, maślankę, cukier, cynamon, sodę i dokładnie wymieszaj.
2
Na koniec wkrój plasterki jabłka i wymieszaj.
3
Nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym i smaż na wolnym ogniu na złoty kolor.
* 1 szklanka to około 250ml
Składniki
2 jabłka Jonagold
1 szklanka* mąki pszennej
1 szklanka* maślanki naturalnej
2 jajka
1 łyżka cukru
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
masło klarowane
Przygotowanie
1
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, maślankę, cukier, cynamon, sodę i dokładnie wymieszaj.
2
Na koniec wkrój plasterki jabłka i wymieszaj.
3
Nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym i smaż na wolnym ogniu na złoty kolor.
(Odwiedzono 912 razy, 1 wizyt dziś)
Doskonały pomysł na kolację dla dzieciaków!!! Bardzo smaczne racuszki, chce się jeść i jeść:)
Przepyszne!!!
ojjj pychotka!!! Trudno przestać jeść 😀
super śniadanie dla maluchów, dziękujemy