Puszyste, delikatne, ale sycące placuszki z truskawkami są idealną propozycją śniadaniowa.
Truskawki umyj i pokrój w plasterki.
Do miski przełóż twaróg i rozdrobnij widelcem.
Dodaj cukier, żółtka z jajek, wymieszaj.
Dodaj mleko, wymieszaj.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj. Ciasto ma być gęste.
Nakładaj po łyżce ciasta na roztopione masło na patelnię. Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor.
Gdy z jednej strony ciasto się zetnie, połóż plasterki truskawek na wierzch placka delikatnie je wciskając i dopiero wtedy obróć na drugą stronę.
Gotowe placuszki można posypać cukrem pudrem.
* 1 szklanka to około 250ml
Składniki
Przygotowanie
Truskawki umyj i pokrój w plasterki.
Do miski przełóż twaróg i rozdrobnij widelcem.
Dodaj cukier, żółtka z jajek, wymieszaj.
Dodaj mleko, wymieszaj.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj. Ciasto ma być gęste.
Nakładaj po łyżce ciasta na roztopione masło na patelnię. Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor.
Gdy z jednej strony ciasto się zetnie, połóż plasterki truskawek na wierzch placka delikatnie je wciskając i dopiero wtedy obróć na drugą stronę.
Gotowe placuszki można posypać cukrem pudrem.
W końcu wiem, jak nakarmić mojego niejadka. Już myślałam, że dzisiaj nic nie zadziała… Dziękuję za przepis!
omnomnom… wyglądają bardzo smakowicie
Bardzo dekoracyjne i smaczne, dobry przepis
Od dziś to mój sposób na trzyletniego niejadka 🙂 Dziękuję!
Czy mogą być z malinami albo z jagodami?
Tak, jak najbardziej!