Pulpeciki w sosie pomidorowym na spaghetti z bakłażanem i papryką

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŚredni

Połączenie dwóch lubianych dań obiadowych, urozmaicone warzywami. Malutkie pulpeciki w kremowym sosie pomidorowym z aromatem papryki i nie narzucającym się w smaku bakłażanem.

Porcje 6 Porcji
Razem1 h 30 min

Pulpeciki:
 600 g mięsa mielonego z udźca indyka
 1 cebula
 4 kopiaste łyżki bułki tartej
 1 jajko
 4 szczypty soli
 2 szczypty pieprzu czarnego
 4 szczypty mieszanki ziół śródziemnomorskich (lub po szczypcie bazylii, oregano, rozmarynu i tymianku)
 4 łyżki mąki pszennej do obtaczania
Sos:
 1 papryka czerwona
 1 cebula
  bakłażana
 500 g przecieru pomidorowego
 100 ml śmietany kremówki 30%
 2 łyżki oliwy
 1 łyżka stołowa syropu klonowego (lub brązowego cukru)
 3 szczypty oregano
 3 szczypty bazylii
 2 szczypty ostrej papryki
 4 szczypty słodkiej papryki w proszku
Dodatkowo:
 1 opakowanie makaronu spaghetti

1

Mięso przełóż do miski. Obierz cebulę, umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa.

2

Dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

3

W małej miseczce przygotuj sobie mąkę pszenna do obtaczania.

4

Zwilżonymi wodą rękami odrywaj po odrobinie masy mięsnej i formuj małe kuleczki (u mnie wielkością pomiędzy orzechem laskowym a włoskim). Obtaczaj w mące i odkładaj na talerz.

5

Zagotuj osoloną wodę w garnku. Na wrzącą wodę wrzucaj pulpeciki. Po wrzuceniu wszystkich pulpecików wody powinno być tylko tyle, żeby zakryła pulpety, nie więcej (jeśli masz więcej to odlej trochę). Gotuj około 20 minut.

6

Przygotuj sos. Bakłażana pokrój w plasterki cwiartki, posól odrobinę i odstaw na 5 minut.

7

Paprykę pokrój w krótkie paseczki, cebulę w kostkę.

8

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę z cebulą i odsączonego z soku bakłażana. Duś do miękkości, mieszając od czasu do czasu,

9

Zagotuj wodę na makaron i ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

10

Ugotowane pulpeciki odsącz z wywaru na talerz, a wywar pozostaw w garnku.

11

Do wywaru wlej przecier pomidorowy i wsyp przyprawy- oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę. Dodaj syrop klonowy. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

12

Wlej śmietankę kremówkę i ponownie zagotuj.

13

Dorzuć pulpeciki i przygotowane warzywa. Wymieszaj i dopraw solą do smaku.

14

Na talerz wyłóż spaghetti i polej sosem z pulpecikami.

Składniki

Pulpeciki:
 600 g mięsa mielonego z udźca indyka
 1 cebula
 4 kopiaste łyżki bułki tartej
 1 jajko
 4 szczypty soli
 2 szczypty pieprzu czarnego
 4 szczypty mieszanki ziół śródziemnomorskich (lub po szczypcie bazylii, oregano, rozmarynu i tymianku)
 4 łyżki mąki pszennej do obtaczania
Sos:
 1 papryka czerwona
 1 cebula
  bakłażana
 500 g przecieru pomidorowego
 100 ml śmietany kremówki 30%
 2 łyżki oliwy
 1 łyżka stołowa syropu klonowego (lub brązowego cukru)
 3 szczypty oregano
 3 szczypty bazylii
 2 szczypty ostrej papryki
 4 szczypty słodkiej papryki w proszku
Dodatkowo:
 1 opakowanie makaronu spaghetti

Przygotowanie

1

Mięso przełóż do miski. Obierz cebulę, umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa.

2

Dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

3

W małej miseczce przygotuj sobie mąkę pszenna do obtaczania.

4

Zwilżonymi wodą rękami odrywaj po odrobinie masy mięsnej i formuj małe kuleczki (u mnie wielkością pomiędzy orzechem laskowym a włoskim). Obtaczaj w mące i odkładaj na talerz.

5

Zagotuj osoloną wodę w garnku. Na wrzącą wodę wrzucaj pulpeciki. Po wrzuceniu wszystkich pulpecików wody powinno być tylko tyle, żeby zakryła pulpety, nie więcej (jeśli masz więcej to odlej trochę). Gotuj około 20 minut.

6

Przygotuj sos. Bakłażana pokrój w plasterki cwiartki, posól odrobinę i odstaw na 5 minut.

7

Paprykę pokrój w krótkie paseczki, cebulę w kostkę.

8

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę z cebulą i odsączonego z soku bakłażana. Duś do miękkości, mieszając od czasu do czasu,

9

Zagotuj wodę na makaron i ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

10

Ugotowane pulpeciki odsącz z wywaru na talerz, a wywar pozostaw w garnku.

11

Do wywaru wlej przecier pomidorowy i wsyp przyprawy- oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę. Dodaj syrop klonowy. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

12

Wlej śmietankę kremówkę i ponownie zagotuj.

13

Dorzuć pulpeciki i przygotowane warzywa. Wymieszaj i dopraw solą do smaku.

14

Na talerz wyłóż spaghetti i polej sosem z pulpecikami.

Pulpeciki w sosie pomidorowym na spaghetti z bakłażanem i papryką
(Odwiedzono 342 razy, 1 wizyt dziś)

6 Komentarzy

  1. gabriela 27 marca 2021 at 14:36

    dzieciaki się zajadają, fajny przepis!

    Odpowiedz
  2. Paulinaaa 29 marca 2021 at 15:35

    Ekstra, jestem mega zadowolona z przepisu, na pewno to danie dołączy do naszego stałego repertuaru! Smaczne, zdrowe i ciekawie wygląda.

    Odpowiedz
  3. Mery 12 kwietnia 2021 at 20:31

    Oryginalny pomysł, na pewno spróbujemy

    Odpowiedz
  4. mama 1 września 2021 at 12:31

    Czy może być cukinia zamiast bakłażana? Młody nie cierpi bakłażanów

    Odpowiedz
    1. Matka 4 września 2021 at 21:08

      Tak 🙂

      Odpowiedz
  5. Agata 1 lutego 2022 at 14:32

    Ja zrobiłam na tagiatelle, wyszło bardzo smacznie!

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *