Leczo

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŁatwy

Klasyka sezonu jesiennego - leczo z cukinią, papryką i pomidorami 🙂

Porcje 4 Porcji
Razem1 h

 500 g domowej cienkiej kiełbasy
 1 czerwona papryka
 1 cebula
 500 g przecieru pomidorowego
 1 ząbek czosnku
 3 łyżki oleju
 1 łyżka stołowa suszonego majeranku
 2 łyżeczki suszonego oregano
 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
 ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

1

Kiełbasę pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju do momentu zrumienienia.

2

Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek.

3

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż na wolnym ogniu około 5 minut.

4

Dodaj pomidory, przyprawy, podsmażoną kiełbasę, 4 szczypty soli do smaku i duś na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną, około 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj na koniec jeszcze do smaku soli (opcjonalnie).

5

Podawaj z ulubionymi dodatkami, u nas to makaron 🙂

Składniki

 500 g domowej cienkiej kiełbasy
 1 czerwona papryka
 1 cebula
 500 g przecieru pomidorowego
 1 ząbek czosnku
 3 łyżki oleju
 1 łyżka stołowa suszonego majeranku
 2 łyżeczki suszonego oregano
 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
 ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

Przygotowanie

1

Kiełbasę pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju do momentu zrumienienia.

2

Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek.

3

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż na wolnym ogniu około 5 minut.

4

Dodaj pomidory, przyprawy, podsmażoną kiełbasę, 4 szczypty soli do smaku i duś na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną, około 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj na koniec jeszcze do smaku soli (opcjonalnie).

5

Podawaj z ulubionymi dodatkami, u nas to makaron 🙂

Leczo
(Odwiedzono 217 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *