Bardzo warzywny sos pomidorowy na bazie czerwonej soczewicy, idealny do makaronu lub kluseczek.
Ugotuj przepłukaną soczewicę według przepisu na opakowaniu.
Na dużej, głębokiej patelni wlej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek. Osól szczyptą soli. Następnie dodaj kolejno selera i marchewkę, paprykę i cukinię.
Gdy warzywa się już podsmażą, około 5 minut od dodania ostatniego warzywa, wlej szklankę wody i duś pod przykryciem do miękkości.
Dodaj oregano, koncentrat i przecier pomidorowy, pieprz, 2 szczypty soli. Wymieszaj.
Dodaj odsączoną z wody ugotowaną soczewicę.
Zblenduj całość na gładko, na koniec dodaj syrop klonowy i dodaj soli do smaku. Podawaj z makaronem lub domowymi kluseczkami.
Składniki
Przygotowanie
Ugotuj przepłukaną soczewicę według przepisu na opakowaniu.
Na dużej, głębokiej patelni wlej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek. Osól szczyptą soli. Następnie dodaj kolejno selera i marchewkę, paprykę i cukinię.
Gdy warzywa się już podsmażą, około 5 minut od dodania ostatniego warzywa, wlej szklankę wody i duś pod przykryciem do miękkości.
Dodaj oregano, koncentrat i przecier pomidorowy, pieprz, 2 szczypty soli. Wymieszaj.
Dodaj odsączoną z wody ugotowaną soczewicę.
Zblenduj całość na gładko, na koniec dodaj syrop klonowy i dodaj soli do smaku. Podawaj z makaronem lub domowymi kluseczkami.
Pięknie wygląda 🙂Jak Pani robi te kluseczki?
Robię je „na oko”, ale zmierzę proporcje i wrzucę wieczorem przepis 🙂
https://matkaniejadka.pl/domowe-kluseczki/