Sos warzywny z soczewicą

AutorMatkaKategoriaKolacja, ObiadPoziom trudnościŁatwy

Bardzo warzywny sos pomidorowy na bazie czerwonej soczewicy, idealny do makaronu lub kluseczek.

Porcje 6 Porcji
Razem1 h

Sos:
 1 szklanka czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem)
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 łodyga selera naciowego
 1 marchewka
 1 mała cukinia
 1 czerwona papryka
 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
 250 g przecieru pomidorowego
 3 łyżeczki suszonego oregano
 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
 szczypta pieprzu czarnego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 sól do smaku

1

Ugotuj przepłukaną soczewicę według przepisu na opakowaniu.

2

Na dużej, głębokiej patelni wlej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek. Osól szczyptą soli. Następnie dodaj kolejno selera i marchewkę, paprykę i cukinię.

3

Gdy warzywa się już podsmażą, około 5 minut od dodania ostatniego warzywa, wlej szklankę wody i duś pod przykryciem do miękkości.

4

Dodaj oregano, koncentrat i przecier pomidorowy, pieprz, 2 szczypty soli. Wymieszaj.

5

Dodaj odsączoną z wody ugotowaną soczewicę.

6

Zblenduj całość na gładko, na koniec dodaj syrop klonowy i dodaj soli do smaku. Podawaj z makaronem lub domowymi kluseczkami.

Składniki

Sos:
 1 szklanka czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem)
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 łodyga selera naciowego
 1 marchewka
 1 mała cukinia
 1 czerwona papryka
 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
 250 g przecieru pomidorowego
 3 łyżeczki suszonego oregano
 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
 szczypta pieprzu czarnego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Ugotuj przepłukaną soczewicę według przepisu na opakowaniu.

2

Na dużej, głębokiej patelni wlej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek. Osól szczyptą soli. Następnie dodaj kolejno selera i marchewkę, paprykę i cukinię.

3

Gdy warzywa się już podsmażą, około 5 minut od dodania ostatniego warzywa, wlej szklankę wody i duś pod przykryciem do miękkości.

4

Dodaj oregano, koncentrat i przecier pomidorowy, pieprz, 2 szczypty soli. Wymieszaj.

5

Dodaj odsączoną z wody ugotowaną soczewicę.

6

Zblenduj całość na gładko, na koniec dodaj syrop klonowy i dodaj soli do smaku. Podawaj z makaronem lub domowymi kluseczkami.

Sos warzywny z soczewicą
(Odwiedzono 398 razy, 1 wizyt dziś)

3 Komentarze

  1. Iza 11 grudnia 2021 at 00:46

    Pięknie wygląda 🙂Jak Pani robi te kluseczki?

    1. Matka 11 grudnia 2021 at 11:54

      Robię je „na oko”, ale zmierzę proporcje i wrzucę wieczorem przepis 🙂