Ciasteczka brzoskwinie

AutorMatkaKategoriaDeserPoziom trudnościŚredni

Ciasteczka przypominające brzoskwinię, pięknie prezentujące się na żywo na przyjęciach. Bardzo słodkie, przełożone kremem z serkiem ricotta.

Porcje 23 Porcji
Razem2 h

Ciastka:
 550 g mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 3 jajka
 150 g cukru
 80 ml mleka
 40 ml syropu brzoskwiniowego (lub pomarańczowego)
 115 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
 otarta skóra z pomarańczy
Krem:
 500 g serka ricotta
 90 g cukru
 3 łyżeczki pasty waniliowej
 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (lub pomarańczowego)
Wykończenie:
 100 g cukru
 ½ szklanki* soku jabłkowego
 3 łyżeczki truskawki liofilizowanej w proszku (można zastąpić sokiem burak-jabłko, wtedy nie potrzebujemy soku z poprzedniego punktu)
 drobne listki mięty

1

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.

2

W osobnym naczyniu ubij jajka (całe) razem z cukrem. Dodaj rozpuszczone masło, mleko, syrop i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj lekko.

3

Dodaj masę jajeczną do mąki i wymieszaj całość. Ciasto powinno być gęste ale plastyczne. Odstaw je na 3 minuty, żeby odpoczęło.

4

Przygotuj blaszki przykryte papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 170 stopni. Odrywaj małe kawałeczki ciasta ( u mnie 20g, 25g max) i formuj je na kształt suszonej moreli. Układaj na blaszce w odstępach.

5

Piecz przez około 13-15 minut na złoty kolor (czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego zerkaj na nie, żeby się nie spiekły).

6

Upieczone ciastka, jeszcze ciepłe, wydrąż od spodu ostrożnie ostrym nożem. Otwór nie musi być duży, taki, żeby się zmieściła tam płaska łyżeczka kremu.

7

Rozpuść truskawkę liofilizowaną w soku jabłkowym i dokładnie wymieszaj.

8

Silkonowym pędzelkiem maluj zewnętrzną stronę ciastek.

9

Następnie przyłóż pomalowaną stroną ciastka do cukru i obtocz je od pomalowanej strony w cukrze. Odstaw je na min pół godziny do wyschnięcia.

10

Przygotuj krem. Serek ricotta utrzyj razem z cukrem. Na koniec dodaj pastę waniliową i syrop i wymieszaj.

11

Na każde ciasteczko nałóż do dziurki po łyżeczce kremu i składaj ze sobą środkami, tak, aby powstała brzoskwinia. Z boku włóż listki mięty. Gotowe! 🙂

* 1 szklanka to około 250ml

Składniki

Ciastka:
 550 g mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 3 jajka
 150 g cukru
 80 ml mleka
 40 ml syropu brzoskwiniowego (lub pomarańczowego)
 115 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
 otarta skóra z pomarańczy
Krem:
 500 g serka ricotta
 90 g cukru
 3 łyżeczki pasty waniliowej
 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (lub pomarańczowego)
Wykończenie:
 100 g cukru
 ½ szklanki* soku jabłkowego
 3 łyżeczki truskawki liofilizowanej w proszku (można zastąpić sokiem burak-jabłko, wtedy nie potrzebujemy soku z poprzedniego punktu)
 drobne listki mięty

Przygotowanie

1

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.

2

W osobnym naczyniu ubij jajka (całe) razem z cukrem. Dodaj rozpuszczone masło, mleko, syrop i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj lekko.

3

Dodaj masę jajeczną do mąki i wymieszaj całość. Ciasto powinno być gęste ale plastyczne. Odstaw je na 3 minuty, żeby odpoczęło.

4

Przygotuj blaszki przykryte papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 170 stopni. Odrywaj małe kawałeczki ciasta ( u mnie 20g, 25g max) i formuj je na kształt suszonej moreli. Układaj na blaszce w odstępach.

5

Piecz przez około 13-15 minut na złoty kolor (czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego zerkaj na nie, żeby się nie spiekły).

6

Upieczone ciastka, jeszcze ciepłe, wydrąż od spodu ostrożnie ostrym nożem. Otwór nie musi być duży, taki, żeby się zmieściła tam płaska łyżeczka kremu.

7

Rozpuść truskawkę liofilizowaną w soku jabłkowym i dokładnie wymieszaj.

8

Silkonowym pędzelkiem maluj zewnętrzną stronę ciastek.

9

Następnie przyłóż pomalowaną stroną ciastka do cukru i obtocz je od pomalowanej strony w cukrze. Odstaw je na min pół godziny do wyschnięcia.

10

Przygotuj krem. Serek ricotta utrzyj razem z cukrem. Na koniec dodaj pastę waniliową i syrop i wymieszaj.

11

Na każde ciasteczko nałóż do dziurki po łyżeczce kremu i składaj ze sobą środkami, tak, aby powstała brzoskwinia. Z boku włóż listki mięty. Gotowe! 🙂

Ciasteczka brzoskwinie
(Odwiedzono 4 724 razy, 1 wizyt dziś)

4 Komentarze

  1. iwona 11 listopada 2021 at 16:42

    Czy można użyć barwnika spożywczego zamiast truskawki liofilizowanej?

    Odpowiedz
    1. Matka 11 listopada 2021 at 18:29

      Tak, można 🙂

      Odpowiedz
  2. justa 11 listopada 2021 at 18:29

    czy ten sok z buraka to może być barszcz

    Odpowiedz
    1. Matka 13 listopada 2021 at 10:44

      Lepszy byłby sok po prostu, bo barszcz może być już przyprawiony intensywnie.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *