Prosty i szybki przepis na genialne ciasteczka czekoladowe z płynną czekoladą w środku. Słynne chocolate lava cookies 🙂
Miękkie masło (ocieplone w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem pudrem na jasny krem.
Dodaj jajko i ucieraj do momentu połączenia składników.
Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj na jednolitą masę.
Odrywaj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, uformuj gładką kulkę na dłoni, spłaszcz i połóż na środku kostkę czekolady. Połącz na górze ciasto, tak, żeby czekolada schowana była w środku. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
Z porcji wychodzi około 11-12 ciasteczek, czyli około 6 porcji (nikt nie kończy na jednym ciasteczku ;)).
Źródło: allrecipes.com
* 1 szklanka to około 250ml
Składniki
Przygotowanie
Miękkie masło (ocieplone w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem pudrem na jasny krem.
Dodaj jajko i ucieraj do momentu połączenia składników.
Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj na jednolitą masę.
Odrywaj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, uformuj gładką kulkę na dłoni, spłaszcz i połóż na środku kostkę czekolady. Połącz na górze ciasto, tak, żeby czekolada schowana była w środku. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
Z porcji wychodzi około 11-12 ciasteczek, czyli około 6 porcji (nikt nie kończy na jednym ciasteczku ;)).
Już mi ślinka cieknie 🙂
zrobiłam z dwóch porcji – rewelka
Niebo w gębie!
Dobre ciastka na Dzień Chłopaka 😀 I bardzo łatwe w wykonaniu:-)))
Właśnie robiłam. Dobre. Ale z 6 porcji wyszło mi ponad 12, ciastka za to urosły jak szalone. Uważajcie 😂
Tak, po 2 ciasteczka na porcję liczyłam.
Kopia przepisu z Kwestii Smaku nieładnie!
Dodałam źródło tego przepisu na stronie (allrecipes.com). To są bardzo znane zagranicą ciasteczka, chocolate lava cookies lub molten lava cookies.
Oczywiście w Polsce nie posługujemy się „cups” dlatego proporcje są zamienione na szklanki (nic odkrywczego oczywiście), u mnie to połowa oryginalnej porcji. Zmniejszyłam też ilość proszku do pieczenia, żeby nie piekły w język.
Są pyszne, więc nie dziwi mnie, że pojawiają się na wielu stronach.
Oho, strażnik teksasu się znalazł 😉 Ja tu nie widzę żadnej kopii, proporcje owszem są prawie identyczne, ale opis wykonania inny, zdjęcie też. Jadłam takie ciastka z 10 lat temu u koleżanki, były wtedy mega popularne. Pod wszelkimi przepisami na „Malinową chmurkę”, „Pszczółkę” i „Fale Dunaju” też proponuję zrobić raban. I napisać do babci, że skopiowała przepis na pierogi ruskie, niech zaraz leci się wyspowiadać 😉
A ciasteczka baaaaardzo pyszne (te z nutellą też), będę robić częściej <3
Ciastka są pyszne, chociaż nie wyszła mi konsystencja masy, jak jest w przepisie, tylko jak kruszonka, ale dała się sklejać
Natomiast ta czekolada w środku wcale nie wyszła mi płynna
Następnym razem może Pani spróbować dodać odrobinę mniej mąki (lub dodawać ją stopniowo) i piec o minutę dłużej, żeby czekolada się rozpuściła. Piekarniki niestety różnią się między sobą. Ciasto powinno być bardzo plastyczne. Jeszcze co do samej czekolady, oczywiście po max kilku godzinach od upieczenia ona już zastygnie z powrotem.
A mam jeszcze jedno pytanko: czy na konsystencję mogło wpłynąć to, że dałam zwykły cukier a nie puder?
Jak Pani myśli?
Teoretycznie mogło. Do kruchych ciastek prawie zawsze daje się cukier puder, bo zwykły może nie zdążyć się rozpuścić. Proszę następnym razem dać cukier puder i stopniować ilość mąki, jeśli jest problem z formowaniem kulek.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, dobrze spróbuję z mniejszą ilością mąki no i na tą zastygniętą czekoladę nic nie poradzimy
Omg, ciastka z czekoladą w środku <3 Lepiej być nie może! I jeszcze wyglądają na łatwe w wykonaniu 🙂 I w ogóle bosko omnomnom
Te z nutellą w środku jeszcze lepsze!
Te „klasyczne” zawsze robię na różne imprezy, święta itp. bo nie trzeba wiele zachodu. Są to ekspresowe i bardzo efektowne ciasteczka 🙂
Niestety wyszły mi mocno gorzkie i nie wiem co było tego przyczyną.
Hmm… być może były za długo pieczone lub kakao zostało źle odmierzone? Inna opcja to mocno gorzka czekolada (ewentualnie czekolada, która wypłynęła i się spaliła, ale wtedy to byłaby wada wybranych ciastek, a nie wszystkich). Szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam się z takim komentarzem na temat tych ciastek 🙂
Te ciasteczka są przepyszne. Zrobiłam je też z białą czekoladą.