Ciastka z płynną czekoladą

AutorMatkaKategoriaDeserPoziom trudnościŁatwy

Prosty i szybki przepis na genialne ciasteczka czekoladowe z płynną czekoladą w środku. Słynne chocolate lava cookies 🙂

Porcje 6 Porcji
Razem30 min

Składniki
 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
 100 g masła
 ½ szklanki* cukru pudru (nie więcej, około 85g)
 2 łyżki kakao
 1 jajko
 1 ⅓ szklanki* mąki pszennej (nie więcej, ok. 215g dla tortowej typ 450, 240g dla tortowej typ 405)
 ¼ łyżeczki sody
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

1

Miękkie masło (ocieplone w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem pudrem na jasny krem.

2

Dodaj jajko i ucieraj do momentu połączenia składników.

3

Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj na jednolitą masę.

4

Odrywaj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, uformuj gładką kulkę na dłoni, spłaszcz i połóż na środku kostkę czekolady. Połącz na górze ciasto, tak, żeby czekolada schowana była w środku. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Z porcji wychodzi około 11-12 ciasteczek, czyli około 6 porcji (nikt nie kończy na jednym ciasteczku ;)).

Źródło: allrecipes.com

* 1 szklanka to około 250ml

Składniki

Składniki
 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
 100 g masła
 ½ szklanki* cukru pudru (nie więcej, około 85g)
 2 łyżki kakao
 1 jajko
 1 ⅓ szklanki* mąki pszennej (nie więcej, ok. 215g dla tortowej typ 450, 240g dla tortowej typ 405)
 ¼ łyżeczki sody
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

1

Miękkie masło (ocieplone w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem pudrem na jasny krem.

2

Dodaj jajko i ucieraj do momentu połączenia składników.

3

Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj na jednolitą masę.

4

Odrywaj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, uformuj gładką kulkę na dłoni, spłaszcz i połóż na środku kostkę czekolady. Połącz na górze ciasto, tak, żeby czekolada schowana była w środku. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Z porcji wychodzi około 11-12 ciasteczek, czyli około 6 porcji (nikt nie kończy na jednym ciasteczku ;)).

Ciastka z płynną czekoladą
(Odwiedzono 49 068 razy, 7 wizyt dziś)

21 Komentarzy

  1. olciak 18 lipca 2021 at 10:03

    Już mi ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  2. klaudi 21 sierpnia 2021 at 13:42

    zrobiłam z dwóch porcji – rewelka

    Odpowiedz
  3. Kasia 2 września 2021 at 19:02

    Niebo w gębie!

    Odpowiedz
  4. Gosia 29 września 2021 at 23:35

    Dobre ciastka na Dzień Chłopaka 😀 I bardzo łatwe w wykonaniu:-)))

    Odpowiedz
  5. Kasiula124 8 listopada 2021 at 16:46

    Właśnie robiłam. Dobre. Ale z 6 porcji wyszło mi ponad 12, ciastka za to urosły jak szalone. Uważajcie 😂

    Odpowiedz
    1. Matka 8 listopada 2021 at 17:36

      Tak, po 2 ciasteczka na porcję liczyłam.

      Odpowiedz
  6. Mania 15 stycznia 2022 at 13:27

    Kopia przepisu z Kwestii Smaku nieładnie!

    Odpowiedz
    1. Matka 15 stycznia 2022 at 14:30

      Dodałam źródło tego przepisu na stronie (allrecipes.com). To są bardzo znane zagranicą ciasteczka, chocolate lava cookies lub molten lava cookies.
      Oczywiście w Polsce nie posługujemy się „cups” dlatego proporcje są zamienione na szklanki (nic odkrywczego oczywiście), u mnie to połowa oryginalnej porcji. Zmniejszyłam też ilość proszku do pieczenia, żeby nie piekły w język.

      Są pyszne, więc nie dziwi mnie, że pojawiają się na wielu stronach.

      Odpowiedz
    2. nat 3 lutego 2022 at 19:59

      Oho, strażnik teksasu się znalazł 😉 Ja tu nie widzę żadnej kopii, proporcje owszem są prawie identyczne, ale opis wykonania inny, zdjęcie też. Jadłam takie ciastka z 10 lat temu u koleżanki, były wtedy mega popularne. Pod wszelkimi przepisami na „Malinową chmurkę”, „Pszczółkę” i „Fale Dunaju” też proponuję zrobić raban. I napisać do babci, że skopiowała przepis na pierogi ruskie, niech zaraz leci się wyspowiadać 😉

      Odpowiedz
      1. nat 3 lutego 2022 at 20:00

        A ciasteczka baaaaardzo pyszne (te z nutellą też), będę robić częściej <3

        Odpowiedz
  7. Joanna 25 lutego 2022 at 07:54

    Ciastka są pyszne, chociaż nie wyszła mi konsystencja masy, jak jest w przepisie, tylko jak kruszonka, ale dała się sklejać
    Natomiast ta czekolada w środku wcale nie wyszła mi płynna

    Odpowiedz
    1. Matka 26 lutego 2022 at 12:19

      Następnym razem może Pani spróbować dodać odrobinę mniej mąki (lub dodawać ją stopniowo) i piec o minutę dłużej, żeby czekolada się rozpuściła. Piekarniki niestety różnią się między sobą. Ciasto powinno być bardzo plastyczne. Jeszcze co do samej czekolady, oczywiście po max kilku godzinach od upieczenia ona już zastygnie z powrotem.

      Odpowiedz
      1. Joanna 2 marca 2022 at 07:57

        A mam jeszcze jedno pytanko: czy na konsystencję mogło wpłynąć to, że dałam zwykły cukier a nie puder?
        Jak Pani myśli?

        Odpowiedz
        1. Matka 5 marca 2022 at 19:23

          Teoretycznie mogło. Do kruchych ciastek prawie zawsze daje się cukier puder, bo zwykły może nie zdążyć się rozpuścić. Proszę następnym razem dać cukier puder i stopniować ilość mąki, jeśli jest problem z formowaniem kulek.

          Odpowiedz
  8. Joanna 1 marca 2022 at 22:24

    Dziękuję bardzo za odpowiedź, dobrze spróbuję z mniejszą ilością mąki no i na tą zastygniętą czekoladę nic nie poradzimy

    Odpowiedz
  9. Wiola 22 czerwca 2022 at 21:03

    Omg, ciastka z czekoladą w środku <3 Lepiej być nie może! I jeszcze wyglądają na łatwe w wykonaniu 🙂 I w ogóle bosko omnomnom

    Odpowiedz
  10. pannanikt 20 stycznia 2024 at 14:28

    Te z nutellą w środku jeszcze lepsze!

    Odpowiedz
  11. pannanikt 20 stycznia 2024 at 14:33

    Te „klasyczne” zawsze robię na różne imprezy, święta itp. bo nie trzeba wiele zachodu. Są to ekspresowe i bardzo efektowne ciasteczka 🙂

    Odpowiedz
  12. Czytam Polecam 21 stycznia 2024 at 16:13

    Niestety wyszły mi mocno gorzkie i nie wiem co było tego przyczyną.

    Odpowiedz
    1. Matka 2 lutego 2024 at 10:18

      Hmm… być może były za długo pieczone lub kakao zostało źle odmierzone? Inna opcja to mocno gorzka czekolada (ewentualnie czekolada, która wypłynęła i się spaliła, ale wtedy to byłaby wada wybranych ciastek, a nie wszystkich). Szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam się z takim komentarzem na temat tych ciastek 🙂

      Odpowiedz
  13. Sofii 31 stycznia 2024 at 21:01

    Te ciasteczka są przepyszne. Zrobiłam je też z białą czekoladą.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *