Gnocchi szpinakowe

AutorMatkaKategoriaKolacja, ObiadPoziom trudnościZaawansowany

Delikatne kluseczki ze szpinakiem i serkiem ricotta, w łagodnej, dziecięcej wersji.

Porcje 3 Porcji
Razem45 min

Składniki
 200 g świeżego szpinaku
 250 g sera ricotta
 50 g sera grana padano lub parmezanu
 1 jajko
 4 łyżki mąki pszennej
 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
 ¼ łyżeczki soli
 szczypta gałki muszkatołowej
 szczypta czarnego pieprzu
 masło do polania gotowych kluseczek

1

Szpinak umyj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.

2

Odcedź na sitku i wyciśnij mocno z nadmiaru wody- to bardzo ważny etap. Powinien się zredukować do kulki mieszczącej się w dłoniach.

3

Przełóż go do wysokiego, wąskiego naczynia i zblenduj dokładnie.

4

Następnie przełóż szpinak do miski, dodaj jajko, starty ser grana padano, ser ricotta, przyprawy. Rozmieszaj delikatnie, ale dokladnie.

5

Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąki pszennej, wymieszaj. Ciasto powinno mieć delikatną konsystencję, ale nie być kleiste (dlatego ważne jest usunięcie nadmiaru wody ze szpinaku).

Jeśli ciasto się jeszcze trochę klei, dodaj ostatnia łyżkę mąki.

Ciasto nie może mieć zbyt dużo mąki, gdyż zrobi się twarde i straci na delikatności, nie może być też zbyt rzadkie, bo będzie się rozpadać przy gotowaniu. Podane proporcje będą idealne przy przestrzeganiu instrukcji z przepisu.

6

Odrywaj małe kuleczki ciasta i formuj kluseczki. Układaj na tacy lekko oprószonej mąką.

7

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę.

8

Kluseczki rzucaj na wrzątek i gotuj tylko do momentu wypłynięcia.

Są delikatne, więc mogą bardzo szybko się rozgotować, jeśli przedłużysz czas ich gotowania.

Podawaj polane roztopionym masłem.

gnocchi

Składniki

Składniki
 200 g świeżego szpinaku
 250 g sera ricotta
 50 g sera grana padano lub parmezanu
 1 jajko
 4 łyżki mąki pszennej
 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
 ¼ łyżeczki soli
 szczypta gałki muszkatołowej
 szczypta czarnego pieprzu
 masło do polania gotowych kluseczek

Przygotowanie

1

Szpinak umyj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.

2

Odcedź na sitku i wyciśnij mocno z nadmiaru wody- to bardzo ważny etap. Powinien się zredukować do kulki mieszczącej się w dłoniach.

3

Przełóż go do wysokiego, wąskiego naczynia i zblenduj dokładnie.

4

Następnie przełóż szpinak do miski, dodaj jajko, starty ser grana padano, ser ricotta, przyprawy. Rozmieszaj delikatnie, ale dokladnie.

5

Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąki pszennej, wymieszaj. Ciasto powinno mieć delikatną konsystencję, ale nie być kleiste (dlatego ważne jest usunięcie nadmiaru wody ze szpinaku).

Jeśli ciasto się jeszcze trochę klei, dodaj ostatnia łyżkę mąki.

Ciasto nie może mieć zbyt dużo mąki, gdyż zrobi się twarde i straci na delikatności, nie może być też zbyt rzadkie, bo będzie się rozpadać przy gotowaniu. Podane proporcje będą idealne przy przestrzeganiu instrukcji z przepisu.

6

Odrywaj małe kuleczki ciasta i formuj kluseczki. Układaj na tacy lekko oprószonej mąką.

7

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę.

8

Kluseczki rzucaj na wrzątek i gotuj tylko do momentu wypłynięcia.

Są delikatne, więc mogą bardzo szybko się rozgotować, jeśli przedłużysz czas ich gotowania.

Podawaj polane roztopionym masłem.

gnocchi

Gnocchi szpinakowe
(Odwiedzono 1 021 razy, 1 wizyt dziś)

5 Komentarzy

  1. Justyna 31 sierpnia 2021 at 12:47

    Wygląda ciekawie, muszę spróbować z moim niejadkiem 🙂

    Odpowiedz
    1. Justyna 31 sierpnia 2021 at 16:18

      Update: niejadek zachwycony, mężowi też bardzo smakowało. Dziękuję za przepis!

      Odpowiedz
  2. Emilia 4 września 2021 at 13:14

    Bez dwóch zdań wspaniałe – delikatne, miękkie, niemal rozpływające się w ustach. Rewelacja!

    Odpowiedz
  3. roszczeniowa 4 września 2021 at 16:11

    chcemy więcej takich przepisów!

    Odpowiedz
    1. Matka 9 września 2021 at 21:26

      🙂 miło mi 😀 dziękuję

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *