Kotleciki z kurczaka z porem i serem

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŁatwy

Te kotleciki mają wszystko, co trzeba- szybko się je robi, zawierają przemycone warzywo, dzieci je chętnie jedzą. Kiedyś ulubione kotlety mojej mięsożernej córki. Jak stwierdziła moja przyjaciółka- są wciągające 😀 Sprawdzą się zarówno na szybki obiad, jak i jako zakąska na stół na przyjęciu.

Porcje 8 Porcji
Razem30 min

 1 podwójna pierś z kurczaka
 jasna część pora
 120 g sera żółtego
 2 łyżki mąki pszennej
 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
 1 jajko
 1 łyżka stołowa dobrej jakości majonezu
 1 łyżka stołowa dobrego ketchupu
 ½ gal soli
 olej do smażenia

1

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1cm*1cm.

2

Ser zetrzyj na tarce, pora pokrój w drobne półkrążki.

3

Dodaj jajko, resztę składników i wymieszaj.

4

Powstała masa powinna być gęsta, ale swobodnie powinna odchodzić z łyżki. Jeśli jest za rzadka, dodaj odrobinę mąki pszennej. Jeśli za gęsta, dodaj dodatkowe małe jajko.

5

Smaż na wolnym ogniu na oleju nakładając po łyżce masy na patelnię.

Składniki

 1 podwójna pierś z kurczaka
 jasna część pora
 120 g sera żółtego
 2 łyżki mąki pszennej
 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
 1 jajko
 1 łyżka stołowa dobrej jakości majonezu
 1 łyżka stołowa dobrego ketchupu
 ½ gal soli
 olej do smażenia

Przygotowanie

1

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1cm*1cm.

2

Ser zetrzyj na tarce, pora pokrój w drobne półkrążki.

3

Dodaj jajko, resztę składników i wymieszaj.

4

Powstała masa powinna być gęsta, ale swobodnie powinna odchodzić z łyżki. Jeśli jest za rzadka, dodaj odrobinę mąki pszennej. Jeśli za gęsta, dodaj dodatkowe małe jajko.

5

Smaż na wolnym ogniu na oleju nakładając po łyżce masy na patelnię.

Kotleciki z kurczaka z porem i serem
(Odwiedzono 670 razy, 1 wizyt dziś)

4 Komentarze

  1. Olga 27 czerwca 2021 at 14:23

    Niebo w gębie, tego mi było trzeba!

  2. moni 28 czerwca 2021 at 15:07

    super pomysł na obiad dla całej rodziny, wyszły pysznie

  3. Mama Hani 2 grudnia 2021 at 12:18

    Ten przepis to mistrzostwo!!! Dziękujemy

  4. Liliana 15 grudnia 2021 at 13:19

    Boski przepis!!! Idealne na obiad dla małego niejadka. Z całą rodziną pałaszujemy, dzięki!