Kurczak w delikatnym sosie koperkowym

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŚredni

Miękka duszona pierś z kurczaka w aromatycznym sosie z marchewką, porem i koperkiem.

Porcje 4 Porcji
Razem1 h

 3 pojedyncze piersi z kurczaka (można zastąpić polędwiczką z indyka)
 1 marchew
 ½ pora (jasnej części)
 1 pęczek koperku
 4 łyżki mąki pszennej
 2 szklanki rosołu
 2 łyżki śmietany kremówki 30%
 masło klarowane do smażenia
 sól
 pieprz

1

Umyte mięso pokrój w plasterki, oprósz delikatnie pieprzem i solą. Obtocz w mące i smaż powoli na rozgrzanym maśle, około 3 minuty na jedna stronę. Obsmażone mięso przełóż na osobny talerz.

2

Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywa na tą samą patelnię i podduś przez około 3 minuty cały czas mieszając (do momentu, gdy por się zeszkli).

3

Wlej rosół i dodaj mięso. Mieszaj często, bo mięso może przywierać do patelni.

4

Dodaj posiekany koperek i duś na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut.

5

Na koniec dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

6

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej komponuje się z młodymi ziemniakami.

Składniki

 3 pojedyncze piersi z kurczaka (można zastąpić polędwiczką z indyka)
 1 marchew
 ½ pora (jasnej części)
 1 pęczek koperku
 4 łyżki mąki pszennej
 2 szklanki rosołu
 2 łyżki śmietany kremówki 30%
 masło klarowane do smażenia
 sól
 pieprz

Przygotowanie

1

Umyte mięso pokrój w plasterki, oprósz delikatnie pieprzem i solą. Obtocz w mące i smaż powoli na rozgrzanym maśle, około 3 minuty na jedna stronę. Obsmażone mięso przełóż na osobny talerz.

2

Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywa na tą samą patelnię i podduś przez około 3 minuty cały czas mieszając (do momentu, gdy por się zeszkli).

3

Wlej rosół i dodaj mięso. Mieszaj często, bo mięso może przywierać do patelni.

4

Dodaj posiekany koperek i duś na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut.

5

Na koniec dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

6

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej komponuje się z młodymi ziemniakami.

Kurczak w delikatnym sosie z koperkiem
(Odwiedzono 215 razy, 1 wizyt dziś)

3 Komentarze

  1. Maja 10 listopada 2020 at 15:27

    Bardzo dobry sposób na niejadka 😀 Pozdrawiamy, Maja, Zuzia i Oliwia:)))

    Odpowiedz
  2. Zofia P 14 listopada 2020 at 16:01

    dobry przepis

    Odpowiedz
  3. Natalia 27 lutego 2021 at 13:54

    Bardzo smaczny sos, niejadek wciągnął talerz obiadu jak nigdy… rewelacja!

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *