Muffinki czekoladowe

AutorMatkaKategoriaDeserPoziom trudnościŁatwy

Szybkie i łatwe w wykonaniu muffinki czekoladowe, klasyczne, po prostu najlepsze 🙂

Porcje 15 Porcji
Razem40 min

Składniki suche
 100 g czekolady
 175 g cukru
 2 łyżki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 220 g mąki pszennej
Składniki mokre
 100 g masła
 250 ml mleka
 1 jajko
 1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
Opcjonalnie
 Maliny, porzeczki, orzechy itp.

1

Czekoladę zetrzyj na tarce, do tego wsyp wszystkie składniki sypkie, wymieszaj.
Do osobnej miski wlej składniki mokre - rozpuszczone masło rozmieszaj z mlekiem, jajkiem i aromatem.

2

Następnie wlej składniki mokre do miski ze składnikami suchymi, wymieszaj dobrze łyżką, nie blenduj.

3

Do foremek nakładaj mniej więcej tyle masy, żeby w 4/5 je wypełniała. Jeśli są
papierowe, to nałóż troszkę mniej, żeby masa się nie rozlała.

4

Do środka możesz dodać tak naprawdę co zechcesz. Ja testowałam już orzechy, białą
czekoladę i maliny - wszystko było pyszne.

5

Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Składniki

Składniki suche
 100 g czekolady
 175 g cukru
 2 łyżki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 220 g mąki pszennej
Składniki mokre
 100 g masła
 250 ml mleka
 1 jajko
 1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
Opcjonalnie
 Maliny, porzeczki, orzechy itp.

Przygotowanie

1

Czekoladę zetrzyj na tarce, do tego wsyp wszystkie składniki sypkie, wymieszaj.
Do osobnej miski wlej składniki mokre - rozpuszczone masło rozmieszaj z mlekiem, jajkiem i aromatem.

2

Następnie wlej składniki mokre do miski ze składnikami suchymi, wymieszaj dobrze łyżką, nie blenduj.

3

Do foremek nakładaj mniej więcej tyle masy, żeby w 4/5 je wypełniała. Jeśli są
papierowe, to nałóż troszkę mniej, żeby masa się nie rozlała.

4

Do środka możesz dodać tak naprawdę co zechcesz. Ja testowałam już orzechy, białą
czekoladę i maliny - wszystko było pyszne.

5

Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Muffinki czekoladowe
(Odwiedzono 2 169 razy, 1 wizyt dziś)

7 Komentarzy

  1. Sara 9 maja 2021 at 12:56

    Dobre zajęcie dla starszych dzieci na kwarantannę 🙂

  2. Aneta 16 maja 2021 at 13:36

    Dziś właśnie zrobiłam pierwszy raz, jestem zaskoczona że takie dobre. Dzieciaki też bardzo zadowolone 🙂

  3. iiisia 5 czerwca 2021 at 14:55

    bardzo dobry przepis, wyszły przepyszne

  4. monika 27 czerwca 2021 at 13:07

    super opcja na kinder party, dzięki za przepis!

  5. moniczka 7 sierpnia 2021 at 15:22

    Mniam mniam dzieci pałaszują ze smakiem:)))

  6. Annish 4 września 2024 at 08:03

    Czy można do nich bez obaw dodać mrożone maliny?

    1. Matka 5 września 2024 at 17:44

      Po dodaniu mrożonych malin zmieni się konsystencja, więc odradzałabym.