Zdrowsza alternatywa biszkoptowego omletu. Puszysty omlecik na mące owsianej z bananem i daktylami 🙂
Daktyle namocz na około 10 minut, jeśli nie są miękkie.
W naczyniu do blendowania umieść plasterki banana, daktyle oraz żółtko jaja i mleko. Zblenduj na gładką masę.
Białko ubij na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodaj masę bananową oraz mąkę owsianą. Wymieszaj delikatnie.
Przełóż na mniejszą patelnię z rozgrzanym masłem.
Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor. Przełóż bardzo ostrożnie na druga stronę podczas smażenia, omlecik jest puszysty i delikatny.
Składniki
Przygotowanie
Daktyle namocz na około 10 minut, jeśli nie są miękkie.
W naczyniu do blendowania umieść plasterki banana, daktyle oraz żółtko jaja i mleko. Zblenduj na gładką masę.
Białko ubij na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodaj masę bananową oraz mąkę owsianą. Wymieszaj delikatnie.
Przełóż na mniejszą patelnię z rozgrzanym masłem.
Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor. Przełóż bardzo ostrożnie na druga stronę podczas smażenia, omlecik jest puszysty i delikatny.
Pycha
Czy można dodać zwykła mąkę zamiast owsianej?
Tak 🙂