Placuszki z kalafiora

AutorMatkaKategoriaKolacjaPoziom trudnościŚredni

Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz placuszki z gotowanego kalafiora.

Porcje 4 Porcji
Razem45 min

 ½ dużego kalafiora
 1 jajko
 1 mała cebula
 1 garść świeżego koperku
 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
 2 łyżki kaszy mannej
 3 szczypty czarnego pieprzu
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 ¾ łyżeczki soli
 olej do smażenia

1

Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany, ale nie rozgotowany.

2

Odcedź dokładnie z wody i lekko zblenduj.

3

Dodaj startą na tarce cebulę, kaszę, mąkę, posiekany koperek, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

4

Smaż na wolnym ogniu na oleju, z obu stron na złoty kolor.

Składniki

 ½ dużego kalafiora
 1 jajko
 1 mała cebula
 1 garść świeżego koperku
 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
 2 łyżki kaszy mannej
 3 szczypty czarnego pieprzu
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 ¾ łyżeczki soli
 olej do smażenia

Przygotowanie

1

Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany, ale nie rozgotowany.

2

Odcedź dokładnie z wody i lekko zblenduj.

3

Dodaj startą na tarce cebulę, kaszę, mąkę, posiekany koperek, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

4

Smaż na wolnym ogniu na oleju, z obu stron na złoty kolor.

Placuszki z kalafiora
(Odwiedzono 220 razy, 1 wizyt dziś)

2 Komentarze

  1. ola 27 kwietnia 2021 at 13:41

    bardzo smaczne 🙂

  2. Natalia 1 maja 2021 at 10:57

    Nie wiedziałam, że z kalafiora można zrobić placki O.o Koniecznie muszę spróbować!