Pyszne placuszki z twarogu, które są puszyste dzięki ubitym białkom jaja. Idealna propozycja na śniadanie lub kolację.
Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
Dodaj żółtka, a białka ubij w osobnym naczyniu.
Do miski z twarogiem dosyp cukier, wymieszaj dokładnie.
Na koniec dosyp mąkę i wymieszaj. Masa będzie gęsta w tym momencie.
Dodaj ubite białka i delikatnie, ale dość dokładnie rozmieszaj.
Nakładaj po łyżce na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Uważaj przy obracaniu- nie możesz tego zrobić zbyt wcześnie- placuszki są delikatne i jeżeli nie będą wystarczająco podsmażone mogą się rozpadać.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, u nas najlepiej smakują z domowym dżemem.
Składniki
Przygotowanie
Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
Dodaj żółtka, a białka ubij w osobnym naczyniu.
Do miski z twarogiem dosyp cukier, wymieszaj dokładnie.
Na koniec dosyp mąkę i wymieszaj. Masa będzie gęsta w tym momencie.
Dodaj ubite białka i delikatnie, ale dość dokładnie rozmieszaj.
Nakładaj po łyżce na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Uważaj przy obracaniu- nie możesz tego zrobić zbyt wcześnie- placuszki są delikatne i jeżeli nie będą wystarczająco podsmażone mogą się rozpadać.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, u nas najlepiej smakują z domowym dżemem.
bardzo smaczne
Dzieciakom bardzo smakowało. Ekstra przepis!
próbowałam i bardzo smaczne, polecam