Puszyste placuszki z twarogu

AutorMatkaKategoriaKolacja, ŚniadaniePoziom trudnościŁatwy

Pyszne placuszki z twarogu, które są puszyste dzięki ubitym białkom jaja. Idealna propozycja na śniadanie lub kolację.

Porcje 4 Porcji
Razem30 min

 250 g dobrej jakości twarogu półtłustego
 2 jajka
 1 op cukru wanilinowego
 2 łyżki mąki owsianej
 masło klarowane do smażenia

1

Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.

2

Dodaj żółtka, a białka ubij w osobnym naczyniu.

3

Do miski z twarogiem dosyp cukier, wymieszaj dokładnie.

4

Na koniec dosyp mąkę i wymieszaj. Masa będzie gęsta w tym momencie.

5

Dodaj ubite białka i delikatnie, ale dość dokładnie rozmieszaj.

6

Nakładaj po łyżce na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Uważaj przy obracaniu- nie możesz tego zrobić zbyt wcześnie- placuszki są delikatne i jeżeli nie będą wystarczająco podsmażone mogą się rozpadać.

7

Podawaj z ulubionymi dodatkami, u nas najlepiej smakują z domowym dżemem.

placuszki z twarogu

Składniki

 250 g dobrej jakości twarogu półtłustego
 2 jajka
 1 op cukru wanilinowego
 2 łyżki mąki owsianej
 masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

1

Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.

2

Dodaj żółtka, a białka ubij w osobnym naczyniu.

3

Do miski z twarogiem dosyp cukier, wymieszaj dokładnie.

4

Na koniec dosyp mąkę i wymieszaj. Masa będzie gęsta w tym momencie.

5

Dodaj ubite białka i delikatnie, ale dość dokładnie rozmieszaj.

6

Nakładaj po łyżce na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Uważaj przy obracaniu- nie możesz tego zrobić zbyt wcześnie- placuszki są delikatne i jeżeli nie będą wystarczająco podsmażone mogą się rozpadać.

7

Podawaj z ulubionymi dodatkami, u nas najlepiej smakują z domowym dżemem.

placuszki z twarogu

Puszyste placuszki z twarogu
(Odwiedzono 352 razy, 1 wizyt dziś)

3 Komentarze

  1. justik 22 listopada 2020 at 15:54

    bardzo smaczne

  2. Basia 1 grudnia 2020 at 18:13

    Dzieciakom bardzo smakowało. Ekstra przepis!

  3. martyna 12 lutego 2021 at 16:08

    próbowałam i bardzo smaczne, polecam