Makaron zapiekany ze świeżym kalafiorem i kukurydzą z sosem beszamelowym i odrobiną koperku może sprawdzić się jako obiad lub kolacja na ciepło.
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj do miękkości, ale uważaj, by go nie rozgotować. Powinien być miękki, ale nie rozpadać się.
Kiełbasę przekrój wzdłuż i pokrój na półplasterki. Podsmaż na odrobinie oleju.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.
Posiekaj koperek, a ser zetrzyj na tarce.
W dużym rondlu lub małym garnku rozpuść masło. Zdejmij z ognia, wsyp 2 łyżki mąki i od razu energicznie rozmieszaj trzepaczką. Dolej odrobinę mleka i rozmieszaj na gładko. Wstaw na wolny ogień, stopniowo dolewaj po trochu mleka i mieszaj. To bardzo ważny moment, sos powinien być gładki. Cały czas mieszaj.
Gdy wlejesz już całe mleko dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku. Mieszaj do momentu, aż się sos zagotuje.
Dodaj koperek i wymieszaj. Na koniec dodaj garść startego sera (około 1/4 przygotowanego sera) i wymieszaj.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Sos nakładaj łyżką, dno naczynia posmaruj cienką warstwą sosu. Na to wyłóż 1/3 makaronu. Potem połowę kalafiora, kiełbasy i kukurydzy. Polej kilkoma łyżkami sosu. Znów wyłóż 1/3 makaronu, połowę kiełbasy i kukurydzy. Przysyp reszta makaronu i polej reszta sosu. Posyp startym serem na wierzchu.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (do momentu zarumienienia się sera).
Składniki
Przygotowanie
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj do miękkości, ale uważaj, by go nie rozgotować. Powinien być miękki, ale nie rozpadać się.
Kiełbasę przekrój wzdłuż i pokrój na półplasterki. Podsmaż na odrobinie oleju.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.
Posiekaj koperek, a ser zetrzyj na tarce.
W dużym rondlu lub małym garnku rozpuść masło. Zdejmij z ognia, wsyp 2 łyżki mąki i od razu energicznie rozmieszaj trzepaczką. Dolej odrobinę mleka i rozmieszaj na gładko. Wstaw na wolny ogień, stopniowo dolewaj po trochu mleka i mieszaj. To bardzo ważny moment, sos powinien być gładki. Cały czas mieszaj.
Gdy wlejesz już całe mleko dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku. Mieszaj do momentu, aż się sos zagotuje.
Dodaj koperek i wymieszaj. Na koniec dodaj garść startego sera (około 1/4 przygotowanego sera) i wymieszaj.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Sos nakładaj łyżką, dno naczynia posmaruj cienką warstwą sosu. Na to wyłóż 1/3 makaronu. Potem połowę kalafiora, kiełbasy i kukurydzy. Polej kilkoma łyżkami sosu. Znów wyłóż 1/3 makaronu, połowę kiełbasy i kukurydzy. Przysyp reszta makaronu i polej reszta sosu. Posyp startym serem na wierzchu.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (do momentu zarumienienia się sera).
Dałam brokuła zamiast kalafiora i też wyszło super
bardzo smaczna zapiekanka 🙂
Może nie wygląda zachwycająco ale jest naprawdę pyszna!! Zrobię na pewno jeszcze nie raz.